Monday, 15 August 2016

I'm back !!

Assalamualaikum…

It’s been quite sometimes I didn’t write anything here. Bukan tak nak menulis lagi tapi sejak saya dah boleh menerima takdir yang maha Esa ini, saya dah sangat jarang untuk meluahkan perasaan di blog ini terutamanya. Manusia dikurniakan akal untuk memilih, makan saya menggunakan akal untuk mengubah pendirian diri sendiri, mengenalpasti yang mana baik dan yang mana buruk. 

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi atas limpah kurnianya terbuka semula hati saya untuk menulis setelah sekian lama makan hati dengan sandiwara dunia. Alhamdulillah many  things change in the past two years. Rasanya tak payahlah cerita sebab tak semegah mana pun.

Alhamdulillah sekarang masih dalam cuti semester selama 4 bulan. Pada kebiasaannya cuti semester kami adalah selama 3 bulan sahaja tapi tidak tahu kenapa tahun ini cuti ditambah lagi selama sebulan menjadikannya 4 bulan. Bagi yang bekerja sememangnya beruntung kerana cuti dapat diisi dengan mendapatkan duit sampingan. Pada mulanya saya pun ada memasang niat untuk bekerja namun pada mulanya saya jangkakan cuti hanya selama 3 bulan sahaja. Jadi, saya berpendapat yang cuti 3 bulan ini seeloknya jika saya dapat merehatkan sahaja diri di rumah kerana apabila memikirkan kepenatan ketika berada di universiti,saya jadi penat dan malas untuk bekerja. Tapi malangnya cuti dah bertambah. Apabila memikirkan cuti masih panjang memang saya berasa sangat-sangat kebosanan duduk di rumah. Maklumlah kawan-kawan yang lain ada yang belajar jauh dan ada yang bekerja menyebabkan saya berasa sangat kesunyian tak tahu nak buat apa. 

Maka saya mereputlah di rumah. Lain ceritanya jika kita ada teman istimewa. Cuti yang panjang pun akan terasa singkat dek kerana perasan yang sedang membuak-buak. Bagi yang single mingle macam saya ni, cuti 4 bulan macam 10 tahun penjara. Bangun pagi solat subuh, buka lappy layan youtube game and social media and kemudiannya mandi. Then, sambung balik duduk depan lappy sampai petang kadang-kadang membawa ke malam. Adakalanya waktu petang tu ada lah jugak keluar jalan-jalan naik motor berseorangan. Kenapa berseorangan? Sebab aku lebih selesa begitu. Aku tak suka orang berasa terikat dengan aku, ikut je mana aku nak pegi, entah dia bosan ke, entah dia menyampah ke dengan tempat yang kita nak lepak tu. Jadi, saya lebih suka berseorangan. Saya akan lebih kerap keluar dengan kawan yang betul-betul saya yakin boleh follow kepala saya dalam kata lain sekepala lah. Lebih menyenankan berbuat begitu.


Bersambung balik pasal sing mingle tu, rasanya dah dekat 3 tahun saya tidak berteman. Bukannya tak ada yang saya minat, bukannya tak ada yang mencuba nasib tapi saya sendiri yang tidak yakin untuk berteman. Macam-macam perasaan muncul. Adakalanya ada terfikir untuk berputus asa dan terus tak nak kahwin sampai bila-bila. Tapi kalau nak buat cara tu, I have to hate women. I’ve done it before and it’s working. Tapi masalahnya bila kita cuba untuk membenci akan timbulnya dendam. Ini yang tidak diingini sebenarnya. Tak nak lah sampai macam tu sekali kan.Jadi, i think I should just follow the flow of life. Biar  takdir yang menentukan segalanya. Klau ada, adalah. Kalau tak ada, tak mengapa. 

Disebabkan sudah terlalu lama tak menulis, sebenarnya banyak benda lagi yang berlaku tapi rasanya cukuplah sekadar ini sahaja di lembaran ini. Cerita akan bersambung di lembaran akan datang bila ada masa nanti. Jika ada silent readers, terima kasih sayang ucapkan and teruskan mebaca ye. Sekian sahaja daripada saya Si Jejaka Tak Laku(SJTL). Wasalam