Sunday, 24 June 2012

Kenangan Lawatan Sambil Belajar ke Perak

Assalamualaikum ....
hye kwn2 ...hari ni aq nk crite story mase gi lawatan sambil blaja ke Pulau Pangkor...
pengalaman ni mmg x pt dilupakan .... tersangat2 best .....
nk tahu x ???

mcm ni ceritanya :

18 Jun 2011 .
 Pada hari itu,lebih kurang pukul 12.30 pagi sy tiba di perkarangan sekolah untuk menaiki bas bagi mengikuti lawatan sambil belajar yg dianjurkan oleh pihak sekolah ke Lumut,Perak.Setibanya sy di sana,sy memasukkan barang2 yg dibawa ke dalam tempat simpanan barang di bawah bas. Setelah selesai memasukkan barang,sy bergegas masuk ke dalam bas .terus bergerak ke tempat duduk sy yg bersebelahan dgn salah seorang rakan baik sy iaitu Praweens. Sy memilih utk duduk di bahagian yg bersebelahan dgn cermin.pd pkul 1 pagi, we start our journey to Perak .pkul 2.30 pagi we stop at the 1st RnR .. klau da berhenti RnR tu tau2 je lah wt ap kn ... dah la sejuk .. air cond kuat .... pd pkul 2.45 pagi, bas tu jalan balik .. i did't sleep but the other tidur bkn main nyenyak lg... ngantok sngt kot ...pd pukul 4 pagi, ktorg berhenti kt RnR yg kedua ….driver bus ckp sape2 yg nk gi minum, boleh turun ke medan selera…tp ramai yg x turun sbb diorg nk tido... Sy turun bwh tp x berniat pun nk gi minum….sy jln2 kt kawasan tu….cuaca sejuk sngt…. At that time I wear sweater .nasib baik bwk sweater ..Pd pkul 4.30 pagi, bus jln semula…..semua org dah start tido blk……then, sy pun tido jgk….tp x lena…pkul 5 pagi, sy terjage and trus x ley tdo ....pukul 6.30 pagi  bus berhenti kt masjid …..cikgu suruh ktorg semua solat subuh and mandi.. ktorg pun turun bwk bag masing2 gi siap2...1st time aq tngk cina and india mandy kt masjid.....huhuhu .. experience baru utk mereka ...…ktorg kene pakai baju sekolah sbb lepas ni ktorg nk gi kem TLDM ...sronok x terkate dlm hati ni ... …..pkul 7.30 pagi ktorg naik bas blk and teruskn prjlnn ke kem TLDM tu…..dlm perjalanan tu ktorg dpt tngk mcm2…..contohnye sawah padi yg berhektar2 tu…..mmg sepanjang perjalann tu hijau je mata memandang……sejam kemudian ktorg sampai kt kem tu….bile sampai je ktorg tngk kapal2 perang yg besar………ktorg turun dr bas n disambut oleh pegawai kt situ…..ktorg dibawa melawt tngk helikopter….after that, ktorg bergmbr berlatar belakgkn laut and kpl perang…..syok sngt2…then, ktorg dibawa utk naik atas kpl perang tu…pemandangan sngt menarik kt atas kapal tu ..……..at the same time,bdk2 pompuan yg lain2 pun adew yg mntk nk brgmbr brsame….so, sy lyn je la…


…mmg lame ktorg ade kt situ……pd kul 12,ktorg gi mkn kt dlm kem tu…harga2 mknn kt situ mmg murah2….mknn pun sedap2…lepas ktorg mkn,ktorg lepak2 kt bas…x nmpk plak bdk2 lain ..…pelik2…,ktorg x tahu yg kt situ ade pasar raya .. bdk2 lain smue da gi sane ..hampeh tol la x ajak ..…….sy gi dgn bdk2 laki yg lain……barang2 kt dlm pasar raye tu mmg murah2……I meant terlalu murah…air berkarbonat yg kt kedai2 biase berharga hampir RM2(botol kecik bkn tin k) kt dlm tu hanya berharga RM1.20 ... MURAH X ??  kt situ x de cukai ....………….lepas habis shopping ktorg naik bas blk….tibe2, bas tu rosak……ktorg pun turun blk…..eh..tibe2 bas tu elok balik…….ktorg pun teruskan perjalanan…..baru jln 3km , driver bas tu stop lg…….die baiki bas tu….ktorg gi jln2 kt tokong cina berhampiran dgn kawasan tu…

 …tibe2, cikgu panggil sbb bas dah nk gerak…..ktorg teruskn perjalanan utk  ke pusat kawalan TLDM….dlm perjalanan tu rase mengantok mmg x dpt nk thn lg…….tp,trpakse la thn……bdk2 lain ramai yg tido……sejam perjalanan baru sampai kt tmpt tu….ble ktorg smpai kt situ,ktorg disambut oleh pegawai2 tertinggi TLDM….ktorg diminta utk masuk ke dlm blk mesyuarat …ktorg diberi kata alu-aluan dan info2 tentang tempt tu……..lepas tu ktorg dibawa utk minum petang ….ktorg mkn bihun goreng dgn air berwarna merah yg menakutkan kerana rasanya yg x sedap lngsg………ramai yg buang air tu..hahaha…lps siap je mkn,ktorg gi tngkp gambr ramai2 kt depan………lepas tu,ktorg gi ambil bag dan masuk ke bilik masing2…..sy kongsi blk dgn praweens……lepas msuk je blik,ktorg gi mandi utk menghlgkn rase mengantok…..lps siap,ktorg gi kt gelanggang bola tampr bg lelaki dan gelanggang bola jaring bagi perempuan……..ktorg kalah lwn bola tampar dgn tentera2 laut tu….tp, pasukan perempuan menang bertanding bola jaring dgn isteri dan anak2 pegawai2 di sana……..
dah pnt2 main , ktorg pun blk la bilik utk mandi ... saje blk awl skit .. x perlu la nk berebut bilik air ...huhuhu... lps mandi je kedengaran satu pengumuman ... pegawai akan mengadakan spot check ke dalam bilik ...terkejut den ... ape lg , tanpa membuang karen dan tenaga kami smue terus menyorokkn sgle barangan yg dirasa perlu disorok ...Tunggu punya tunggu punya tunggu pegawai x timbul2 ... ceh !! baru ku tahu , aq tertipu ....ngee !! lps da siap make up(ceh!! make up ke ?) ktorg lpk kt pondok tepi bilik ktorg ... wt ap lg ...on9 fb le ....hahaha ..pkul 8 mlm ktorg pun grak gi tempat berlangsungnya acara santap menyantap ... sampai2 je mmg da ramai org .. bdk2 pompuan skola aq smuenye da cm mak datin ... baju tah pape ... kalah saloma ... lantak mereka lee .... aq pun ddk la sambil dgr lagu yg Dj mainkn ... lyn le jiwang2 ni ... entah ape2 pegawai tu berucap kt dpn, yg aq tau aq da lpr .. x ley thn bau ayam panggang,hot dog panggang dgn nasi goreng ... LAPAR !!! dah hbis je pegawai tu berucap  .. ap lg , serbu la...ktorg pun mkn la dgn sopannye .... siap mkn , MC panggil ktorg smue utk menerima cenderahati ....mase yg ditunggu pun sampai ...ape agaknye ? karaoke .. 5 star !! hahahaha ... nk nyanyi tp malu la plak ... bg je la pompuan2 gedik ni yg nyanyi .... sampai pkul 12 jgk la ktorg lpk2 ...ktorg pun blk bilik ... ingtkn nk tdo ...tp, mmndgkn keadaan bilik yg teruk ... x jd lah ... ttbe pegawai bwahan yg tinggl kt sblh bilik ktorg ni ckp  ' lau nk tdo kt bilik lg satu tu pegi lah' ... mesti korg nk tau kn bilik ap yg dimaksudkan ...bilik tu adalah utk pegawai besar ... semua siap .. peti sejuk, Tv ,Sofa,air cond,meja makn ...wah2 .... naik kepala la masuk bilik tu .... ktorg snyp2 je tdo dlm tu ... x bg tau bdk2 lain  ... 4 org tdo dlm tu ..tp ktorg x tdo pun ...ktorg main poker .. eh, bkn berjudi tau ... jgn salah phm ... tngh asyik2 main ,ttbe pintu dibuka org .. JENG !! JENG !! JENG !! ad bro masuk ... kelam kabut la ktorg sorokkn card tu ... ttbe die ckp nk main same ...ap lg .. lyn le ...hahaha ...main punye main punye main ... bro tu cerita hantu plak dlm tu ... adoi !! die ckp bilik tu keras skit .. ramai org pnh kene ... takot la jgk .. nasib baik ramai dlm tu ...huhuhu ....ktorg main sampai pkul 3 ... pastu tu ktorg tdo ... sbb aq brader2 kt situ , so aq tdo ats sofa ... da la selimut x de ... air cond 18'c ... ... yg tdo atas lantai tu nsib2 le ... ngeee ,,,sejuk2 !!

No comments: