Wednesday, 5 June 2013

sukasuki Karnival Pra U Daerah Segamat

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ..

  Hari ni nak cerita pasal Karnival Pra U Daerah Segamat (4 April 2013 - 6 April 2013 ) ..

Sesungguhnya memang ini yang kami pelajar-pelajar form 6 tunggu-tunggu(terutamanya pelajar-pelajar SMK BULOH KASAP ) sebab kitorang memang tak terlibat dengan aktiviti-aktiviti yang dianjurkan sekolah ... Tengok budak-budak ni ada perlawanan futsal , bola jaring(perempuan) , and macam-macam lagi menimbulkan rasa tidak puas hati dalam diri ni ... hahaha .. Kalau asyik belajar je mane boleh tahan .. BOSAN !! bab yang nak kene belajar banyak tapi masa sikit ... Bile exam keluarnya alahai ciput-ciput je ... APTB !  Rase macam buang mase je belajar banyak-banyak tapi keluarnya sikit je ... 

OK dah-dah ... Sekarang kita cerita pasal karnival ni pula .. buat pengetahuan korang ada lima jenis pertandingan je yang dipertandingkan antaranya adalah TENPIN BOWLING , BAHAS ALA PARLIMEN , SKETSA BAHASA INGGERIS , PIDATO dan PETANQUE .  Korang rase saya masuk pertandingan yang mane satu ? kejap lagi saya akan cerita ok ...

 

Sebenarnya saya masuk pertandingan TENPIN BOWLING . Pada 4 April 2013 merupakan hari pertandingan tersebut . Pertandingan tersebut telah diadakan di Pusat Bowling Pacific Bowl , Batu Pahat Mall  . Tuan rumah bagi pertandingan ini adalah SMK Chaah ..Saya dan 5 orang lagi rakan-rakan saya telah berkumpul di kantin sekolah kira-kira pukul 7.15 pagi . Pada pukul 7.30 pagi , kami telah bertolak dari sekolah untuk ke PPD Daerah Segamat kerana kitorang akan menaiki bas bersama-sama dengan beberapa buah sekolah lagi di sekitar Segamat . 

Setelah semua peserta telah memenuhi bas , kami bertolak ke Batu Pahat pada pulul 8.05 pagi . Macam-macam dugaan semasa menaiki bas tu .. hahahaha (hanya orang yang berada dalam bas tu je yang tau ) .. Hampir 2 jam perjalanan akhirnya tiba juga di Batu Pahat Mall .. Waktu kitorang sampai Mall tu baru nak buka ... ye lah kan Mall buka pukul 10 . 00 pagi ... Masuk je mall tu , kitorang terus dibawa ke tingkat 3 . Masuk je pusat bowling tu terus nampak ada ramai awek-awek and pakwe-pakwe yang comel-comel and kacak-kacak belaka ..  Semuanya adalah pelajar-pelajar pra u SMK Chaah sebab diorang ni jadi tuan rumah . Kitorang pun cari la cikgu kitorang kat mane ... cari punye cari punye cari tiba-tiba ternampak la cikgu kitorang ni tengah terlantar atas kerusi urut .... hahaha ... buat lawak betullah cikgu ni ... Kitorang bergerak ke kerusi berhampiran lane untuk memilih bola bowling yang akan kami gunakan .. Alhamdulillah bola-bola bowling kat situ cantik-cantik belaka membuatkan kami semakin bersemangat untuk bertanding .. Sementara itu cikgu kitorang pegi daftarkan kitorang .. Kami bergerak ke kaunter untuk mengambil kasut bowling . Setelah selesa dengan kasut pilihan masing-masing kami diminta untuk berkumpul dan bergambar bersama-sama ... 

Tiba-tiba , cikgu suruh saya pegi ambil sijil  dekat tempat parking kereta .. hahaha ... Dengan memakai kasut bowling saya turun ke bawah ... buat lawak lagi ... tak penah dibuat orang ... Rupenya tima tu peserta-peserta lain dibenarkan membuat balingan percuma ... wah3 ... saya x sempat nak buat satu balingan pun ... naik je kat atas saya terus memberikan sijil tu pada guru penyelaras .. Kawan saya pun cakap " kitorang tunggu ko je ni " hahaha ... 1st time dalam hidup begitu ramai orang menunggu saya ... hahaha .. cm orang penting pulak ...kahkahkah .... Sampai-sampai je trus start ... dah la name saya 1st skali .. terus ambil bola bowling and terus baling ... ahaha ... x dapat strike pun malah dapat open frame ... start-start dah open frame .. setiap pasukan ada 3 orang peserta ... kitorang pun baling-baling je lah ... maklumlah kitorang ni amatur ...  ada seorang peserta dari SMK Labis mendapat 4 kali strike berturut-turut  ...peh !! macam mane nak lawan kan ... tp , saya teruskan je baling ... Disebelah kanan lane kami adalah peserta dari SMK Chaah ... bila STRIKE or SPARE mesti diorang jerit-jerit ... kitorang ni senyap je lah .... maklumlah PEMALU .... hahaha ... 

Saya cuba cari step and then i've got it .... maka bermulalah sesi balas-balas STRIKE and Spare ... bagi kitorang pencabar utamanya adalah SMK Labis sebab diorang dah berlongkang-longkang jumlah jatuhan pin didepan kami ... so , aim saya adalah untuk mendapatkan jatuhan pin yang sebanyak mungkin .dan akhirnye , ketegori lelaki kitorg dpt no 2 manakala pompuan plak dpt no 3 ...  apa2 pun seronok sngt ... sy dapat plak masuk peringkat negeri tapi kalah... hmm .. x pe ... x kn la semuanye nak menang kan .. hehehe .. ok lah ye .. sampai di sini sahaja ...assalamualaikum ...

No comments: